Rez Stare trte

Na zadnji februarski dan je me je čakalo posebno opravilo – na mariborskem Lentu smo se zbrali na 35. Rezi Stare trte. Ta posebna žametovka nas s svojo starostjo in žlahtnostjo opominja na globoke korenine slovenske P1230153vinogradniške kulture, saj se že skoraj pol tisočletja upira neugodnim razmeram, kljubuje spremembam in  vztraja trdo zasidrana v štajersko zemljo.

Skupaj z  Mariborsko vinsko kraljico Mojco Kren sva pomagali g. Stanetu Kocutarju, mestnemu viničarju, pri rezi Stare trte. Enajst cepičev je mariborski župan g. Andrej Fištravec podelil enajstim prejemnikom. Potomke  Stare trte bodo tako rastle na enajstih različnih lokacijah doma in po Evropi. Upajmo, da bodo zgodbo o slovenskih vinih ponesli v svet.

Po svečani rezi in podelitvi cepičev je sledila še prava pustna povorka, v kateri so se predstavile značilne pustne maske Ptujskega Karnevala. Napovedale so začetek karnevalskega rajanja in seveda prihod  pomladi. Pomladi pa se že vsi veselimo, še posebej Vinska kraljica Slovenije, saj bom ob prvih toplih dneh doma posadila potomko Stare trte, ki sem jo dobila v dar.

 

P1230085P1230100

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s