Pinela je doma na Planini. In zato so se planinski vinogradniki skoraj deset let nazaj odločili, da ji pripravijo poseben praznik imenovan Druženje s pinelo. Na dogodku, ki ga vsako leto popestrijo različne delavnice, predavanja in kulinarika, pa ostaja glavni namen spoznavanje pinele v vseh njenih odtenkih in razsežnostih.
Na letošnjem Druženju s pinelo se je predstavilo šestnajst vinarjev s svojimi pinelami. Obiskovalci so tako lahko poskusili številne pinele iz celotne Vipavske doline.
Da bi se lahko s pinelo pobliže spoznali, so planinski vinarji pripravili tudi kulinarično delavnico, v kateri so obiskovalci spajali različne pinele s hrano. Odlične ribje specialitete je pripravil g. Milko Birsa v sodelovanju z ribarnico Happy Day. Vinska kraljica Slovenije sem delavnico vodila in udeležencem pobliže predstavila pinelo in njeno raznolikost, ki se je odražala tudi pri samem spajanju s hrano.
Prazničen ponedeljek smo tako preživeli ob pineli in odlični hrani!