Trte in vino – Zakladi Primorske

Tradicionalni vinogradniško vinarski posvet Trte in vino – Zakladi Primorske, ki ga organizira Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica je bil letos prav poseben in slovesen! Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica namreč letos praznuje 60. letnico delovanja. Uvodna slovesnost je bila tako namenjena praznovanju dolgoletnega odličnega dela in velikega napredka ter razvoja. Zbrane smo nagovorili direktor KGZ Nova Gorica, g. Branimir Radikon, direktor KGZS g. Cvetko Zupančič,  Državna sekretarka mag. Tanja Strniša, župan mestne občine Nova Gorica g. Matej Arčon, predstavnik projekta Heritaste, Vinska kraljica Slovenije in mnogi sodelavci zavoda, ki so izrekli čestitke ob lepem jubileju.

DSC_3328 DSC_3325 Po uvodni slovesnosti je sledil strokovni del s predstavitvijo referatov, ki so se osredotočili na sorto rebula. Sodelavci zavoda KGZ Nova Gorica so pod vodstvom Tamare Rusjan in Mojce Mavrič Štrukelj v okviru projekta Heritaste izvajali poskuse redčenja grozdja na sorti rebula in na posvetu predstavili rezultate. Z Vplivom različnih vinifikacijskih postopkov na kvantitativne in kvalitativne izplene Fenolnih spojin v vinih sorte rebula se je ukvarjala dr. Melita Sternad Lemut z ekipo Centra za raziskave vina na Univerzi v Novi Gorici. Na podlagi vseh referatov smo zaključili, da je redčenje grozdja pri sorti rebula pozitivno vpliva na kvaliteto pridelka in kasneje vina, vendar moramo vedno upoštevati lego, mikroklimo, razmere in ostale pogoje v vinogradu, saj je vsak vinograd zgodba zase.

DSC_3333Po strokovnem delu posveta pa smo gostje lahko poskusili številne primorske rebule različnih letnikov in načinov pridelave ter se tako poučili še o široki paleti okusov te sorte. Poleg rebul pa so bile na voljo za pokušino tudi ostale avtohtone in domače sorte. Ob vinih pa seveda ni manjkala niti odlična primorska kulinarika!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s