Praznik terana in pršuta

Če vas vprašam po značilnostih Krasa, boste zagotovo in brez oklevanja rekli: teran in pršut! Poleg edinstvene naravne krajine in srčnih Kraševcev sta gotovo teran in pršut, ki sta plod kraške zemlje in vztrajnosti Kraševcev, najpomembnejša gradnika Kraške planote! Zato si ti svetovni posebnosti zaslužita svoj praznik, ki je letos potekal že 44. leto.

DSC_0023Vinska kraljica Slovenije sem se udeležila praznika kar oba dni! V soboto je osrednjo vlogo imela Kraljica terana, saj se je ob tem prazniku zgodila predaja krone! Vendar sta nam, preden smo spoznali novo kraljevo promotorko Krasa, klet VINAKRAS in podjetje KRAS, ki se ukvarja s pridelavo mesnih izdelkov, pripravila pravo razvajanje! Skozi vodeno degustacijo smo poskusili različne terane, med njimi tudi teranton posebnega letnika 2009, seveda ob spremljavi odličnega kraškega pršuta. Okusi Krasa so nas več kot navdušili! Na sobotni večer Praznika terana in pršuta so obiskovalci spoznali novo Kraljico terana, ki bo v naslednjem letu predstavljala Kras, teran in vse njegove lepote ter posebnosti. Kraljica terana 2014 je postala Katrin! Prepričana sem, da bo svoje poslanstvo odlično izpolnjevala! Prijeten večer na Krasu smo zaključili v res odlični družbi najboljših teranov, ki so na ocenjevanju dosegli najvišje ocene!

DSC_0043  DSC_0031

Nedelja je bila prav tako posvečena kraškemu posebnežu – teranu in njegovemu zvestemu sopotniku – pršutu. Vinska kraljica Slovenije sem se na Kras odpravila tudi na toplo sončno nedeljo. V družbi nove Kraljice terana 2014 ter predsednika Društva vinogradnikov in vinarjev Krasa sem se v tradicionalni povorki pripeljala na lipiški kočiji ter nagovorila zbrane številne obiskovalce, vinarje ter vinogradnike.

DSCN5679 DSCN5712

Z veseljem in ponosom sem jim podelila priznanja za odlične ocene terana, za katerega so se celo leto trudili na skromni kraški zemlji. Seveda je sledila degustacija odličnih vin, pršuta  pa tudi ni zmanjkalo. Za zaključek vikenda na Krasu sem se udeležila še posebne okrogle mize in predstavitve vin in pršutov z naslovom »Kras malo drugače, z ognjem na borjaču!«

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s