Slavnostno odprtje 52. mednarodnega kmetijsko–živilskega sejma AGRA

Triindvajsetega avgusta je v Gornji Radgoni za šest dni svoja vrata odprl 52. mednarodni kmetijsko – živilski sejem AGRA, ki je najpomembnejši sejem v regiji na področju podeželja in pridelave hrane. Na enem mestu se je letos zbralo 1750 razstavljavcev iz 29 držav, ki so predstavljali opremo kmetijske, gozdarske in vinogradniške tehnike, opremo za živilskopredelovalno industrijo in vinarstvo, vrhunska živila in vina, kmetijske gradnje, obnovljive vire energije, semena ter sredstva za prehrano in nego živali in rastlin. Sejemski program so kot vsako leto bogatili tudi strokovni, poslovni ter družabni dogodki, na katerih sodeluje na stotine strokovnjakov, predstavnikov institucij in politike.

ps2 ps4 ps5 pas6

In prav na otvoritveni dan sejma se je v Gornji Radgoni zbralo veliko število prav slednjih visokih gostov, ki so s svojo prisotnostjo potrdili velik pomen tega dogodka. Zbrane goste je naprej pozdravil in nagovoril Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma ter poudaril velik pomen sejmov v današnjem času, saj ti ponujajo priložnosti za osebna srečanja, ki jih je danes vse manj in nas opozoril na pomen sprememb in napredka na vseh področjih. Erjavec je zaključil z mislijo, da je AGRA praznik zemlje, stroke in srca ter nas s tem spomnil na velik pomen slovenskega kmetijstva, povezovanja na vseh ravneh in sodelovanja. AGRA je res praznik srčnih in predanih ljudi – kmetov, strokovnjakov, podjetnikov, organizatorjev.

milan skledar1Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cveto Zupančič je vlil malce optimizma, saj je v nagovoru povedal, da stanje v slovenskem kmetijstvu ni tako slabo, da bi obupovali in da imamo prihodnost v ohranjanju majhnih kmetij. Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, je še dodal, da so kmetije in podeželje velika priložnost za razvoj, če se bomo le uspeli uspešno povezovati. Goste slavnostnega odprtja je v mestu sejmov in penine pozdravil tudi župan Gornje Radgone, Anton Kampuš.

Zbrane na otvoritveni slovesnosti je nagovoril tudi minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan, ki je poudaril pomen družinskih kmetij, katerim je posvečeno letošnje leto in prav tej tematiki dajejo na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje prav poseben poudarek. Družinske kmetije so izrednega pomena, saj ohranjajo stabilno proizvodnjo, tudi ko so v kmetijstvu težki časi in to na območjih, kjer so pogoji pridelave oteženi, je še dodal.

ps7Slavnostni govornik in otvoritelj 52. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA je bil Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije. V svojem nagovoru je poudaril večjo razvitost slovenskega kmetijstva in podeželja v primerjavi z drugimi primerljivimi državami v tranziciji. Izrazil je tudi veselje ob dejstvu, da se vse več mladih izobraženih odloči za nadaljevanje družinskih kmetij. S svojim nagovorom in pozitivnimi mislimi o 52. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA je predsednik države otovoril sejem in se nato po glasbenem nastopu in nastopu Promocijske skupine jahačev Biotehniške fakultete z uradno delegacijo sprehodil po sejmišču in si ogledal ponudbo razstavljavcev.

Vinska kraljica Slovenije sem imela častno mesto v uradni delegaciji in si tako prvič ogledala celotno sejmišče in bogato sejemsko ponudbo! AGRA se je pričela z odličnim vzdušjem in z veseljem sem pričakala naslednje sejemske dni!

 

foto: Milan Skledar, Pomurski sejem 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s