Veselo v trgatev

V Šmarju pri Jelšah so zelo ponosni na potomko Stare trte, saj pred šmarskim župniščem lepo raste že pet let in s svojim pridelkom vsako leto opozori na globoke korenine slovenskega in šmarskega vinogradništva. Letos je obrodila 46 grozdov in  člani Društva vinogradnikov in kletarjev Trta so pripravili tradicionalno trgatev potomke Stare trte. Na lepo nedeljo so se pod kozolcem pred muzejem baroka zbrali domačini, vinogradniki, vinarji in vsi ljubitelji žlahtne kapljice.

DSC_0297 DSC_0304 DSC_0311

Pester program je povezoval Igor Habjan, zbrane je nagovoril župan  in gospodar potomke Stare trte g. Jože Čakš ter predsednik Društva vinogradnikov in kletarjev Trta g. Jani Vreže.  Program so popestrili pevci Okteta Zibika. Gospodar je nato zbral trgače in odpravili smo se do potomke Stare trte, kjer smo pričeli s trgatvijo. Vinska kraljica Slovenije sem imela čast, da sem obrala prve grozde. Ko je bila trgatev končana, smo grozdje takoj stisnili in sicer tako, kot so to počeli naši stari očetje – z ročno stiskalnico. Mošt, ki je pritekel, je strokovno ocenila specialistka za kletarstvo in vinarstvo ga. Tadeja Vodovnik Plevnik.

DSC_0314 DSC_0318

Skupaj smo nazdravili z moštom letošnji trgatvi in letošnjemu vinskemu letniku ter nadaljevali druženje ob dobri šmarski kapljici!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s