Predaja krone

Leto na slovenskem vinskem prestolu res hitro mine. Posebej zato ker je polno odličnih vin, prijetnih druženj in novih znanj, spoznanj in izkušenj. In še preden se zaveš, je leto naokoli in že smo spet vsi zbrani v Radencih na kronanju nove Vinske kraljice Slovenije. Krono sem predala  Sandri Vučko iz okolice Ljutomera, ki bo letos kraljevala slovenskim vinom.

DSC_5051 DSC_5165 DSC_5092 DSC_5259 DSC_5275 DSC_5287  DSC_5766 DSC_5470   DSC_5613Naj vam hvala izrečem s svojim zaključnim govorom:

DSC_5115Bilo je nepozabno. Še vedno je.

Spoštovani  gostje, z največjim veseljem in ponosom vas še zadnjič nagovarjam kot 18. Vinska kraljica Slovenije.

Odlična vina, iskrena prijateljstva, zanimive prigode, nova znanja, neprecenljive izkušnje. Vse to je tisto kar šteje in kar ti leto v vlogi Vinske kraljice Slovenije prinese.  Ko pogledam nazaj niso le spomini, ampak doživetja, ki bodo za vedno spremenila, moj pogled, razumevanje, dojemanje in to kar sem. Imela sem čast spoznati ljudi, ki so me navdušili z besedami, dejanji in drznimi idejami o promociji vin. Imela sem čast spoznati ljudi, ki so me očarali s predanostjo domači slovenski zemlji in zaverovanostjo v svoje sanje. Ljudi, ki so me naučili še več  o trti, o grozdju, o vinu. Delila sem svoje ideje z ljudmi, ki so razumeli pomen in vrednost naše izjemne slovenske krajine, ki je dar in vir in priložnost. Delila sem številne pomisleke, tudi tegobe in negotovosti , največkrat pa srečo, veselje, vizije. Imela sem privilegij leto preživeti v vaši družbi – dragi vsi zbrani, snovalci projekta, pokrovitelji, sponzorji, vinarji, vinogradniki, ljubitelji vina, mediji ter seveda moja družina in prijatelji.

Ob koncu take poti, se vedno oziraš nazaj. Potegneš črto in razmišljaš o stvareh, ki bi jih naredil drugače, boljše in z več ustvarjalnosti. Vedno je na koncu pogled nazaj in majhna nostalgija, spomini, ki bodo zagotovo ostali za vedno. In ko se danes tukaj ozrem nazaj, lahko rečem le, da je bilo nepozabno. Enkratno. Zaradi iskrenih srečanj, razigranih pogovorov, resnih razprav, zanimivih potovanj, toplih src ter vrhunskih vin, ki so vedno spremljala moje kraljičine poti. Izkušnje in znanje, ki sem ga pridobila bom še naprej, če tudi brez krone, ponosno delila in širila v vlogi vinarke, krajinske arhitektke, someljejke, ljubiteljice vin… Projekt Vinska kraljica Slovenije omogoča, da se enkrat v življenju dekletu izpolni velika želja– kraljevati tistemu, kar najbolj ceniš –  vinu in vinski kulturi. In ta je del mene, moje kulture, mojega življenja. Neločljivo povezana z vsem kar počnem, z vsemi odločitvami. Zato je to izjemna čast in ponos, biti ambasadorka slovenskih vin. To plemenito poslanstvo sem vsak dan opravljala z veliko predanostjo in upam, da sem vsaj malo pripomogla k širjenju kulture negovanja, pridelovanja in uživanja vina. Da sem spremenila vsaj eno mnenje, prebarvala vsaj en pogled in spodbudila zanimanje in navdušila nad izjemnimi slovenskimi vini. Skozi leto sem spoznala, da  imamo res izjemna vina, odlične pogoje pridelave, včasih ekstremne, a zato še bolj cenjene, manjka nam le malce več poguma, drznosti, malo pozitivnega pogleda, navdih in inovativna ideja! Predvsem pa manjka energije, da ohranimo zaupanje v svoje delo, v svojo zemljo in svoje vino. Ta dežela, ta potencial, to znanje, ki so nam ga predali naši stari očetje, to je naša zapuščina, to je dediščina in zato je naša priložnost in svetla prihodnost tega našega malega vinorodnega raja.

Hvala, bili ste nepozaben del moje kraljevske izkušnje! Pristni odnosi, so tisto, kar na koncu največ šteje, saj se le na temelju prijetnih odnosov gradijo velike ideje, sanjajo drzne sanje in uresničujejo  visokoleteče vizije. Vsak konec je nov začetek in tako se zame začenja nova pot, tlakovana z izkušnjami in znanjem, ki ti ga da le malokatera šola. Čeprav brez krone, bom tudi v prihodnje  Zato hvala Pomurskemu sejmu za zaupanje, za priložnost in za podporo. Bili ste moja druga družina! Hvala vsem podpornikom, sponzorjem projekta! Brez NKBM –moje poti ne bi bile mogoče, AVTO RAJH – hvala za varno in udobno fiesto, ki me je srečno pripeljala na vse konce naše lepe dežele. Hvala vsem ostalim sponzorjem in vinskim kraljicam, ki ste me podpirali in bili z mano vseh 365 dni.  Hvala tudi vinarji in vinogradniki-moje kraljevsko leto je bilo zaradi vaših vrhunskih in raznolikih vin resnično popolno!

Posebna hvala mojemu domačemu Posestvu Štokelj za razvajanje s kraljičino pinelo, za ves trud in prizadevanje, da bi kar najbolje izpolnjevala svoje poslanstvo.  Posebna hvala moji družini in prijateljem,  ki so me brezpogojno podpirali, me spodbujali in kar je najpomembneje – z mano delili najlepše trenutke mojega kraljevanja!

Danes pa se začenja nova zgodba, zgodba o 19. Vinski kraljici Slovenije. Sandra, naj ti bo vsak dan s krono na glavi prijeten in poln novih doživetij, obenem pa ne pozabi in v sebi ohrani preprosto srce in iskriv nasmeh.

Vse dobro in hvala za nepozabno kraljevsko leto!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s