Poslanstvo

Pozdravljeni, vinski navdušenci, ljubitelji vinske kapljice. Pozdravljeni, prijatelji!

Ta slovenska vinska krona predstavlja ves Vaš trud, strast in predanost vinski trti, spoštovani vinogradnik, vinar in ljubitelj vina. V njej je skritih mnogo pripovedi; o uspehu, veselju, spoštovanju, ljubezni. Ljubezni do vina in slovenske zemlje. V čast mi je, da lahko tem zgodbam dodam še eno –svojo.

Kot krajinska arhitektka gojim poseben odnos do naše slovenske krajine. Edinstvene naravne danosti ustvarjajo izjemne pogoje za rast vinske trte, ki ima v naši kulturi in krajini posebno mesto. Želja po pridelavi najboljšega v danih pogojih je vodila slovenskega kmeta v preoblikovanje naravne krajine v terase, vinograde, grunte, gorice in rodne lege. Vendar preudarno, s posluhom do narave in z mislijo na jutri. Tako je nastala značilna slovenska pokrajina, v kateri se prepletata prvinska narava in kulturna krajina. To je neizčrpen vir, ki ponuja in odpira številne možnosti razvoja, napredka in ustvarjanja najboljših vinskih zgodb. Je naša največja vrednota, naše slovensko bogastvo, ki ga bom z veseljem predstavila vsem, ki jih srečam na svojih poteh. Predstavljala bom Slovenijo kot deželo raznolikih, drugačnih, pisanih in s prijaznostjo obarvanih doživetij, v katera so vpletene globoke korenine vinogradniške, vinarske in vinske kulture. Ponosno bom pokazala, da so v tej majhni deželi doma velika vina ter predvsem tako drugačna, raznolika kot so naše vinorodne dežele ter tako topla in posebna kot so ljudje, ki tu živijo.

Prizadevala si bom za večjo prepoznavnost slovenskih vin doma ter izven naših meja, za dvig kulture uživanja vina in za promocijo Slovenije kot zanimive turistične destinacije. Predvsem želim nadaljevati delo svojih predhodnic – seznaniti mlade z vinom in kulturo uživanja vina. Jim predstaviti vino v pravi luči, da ga bodo razumeli, spoštovali in pili z užitkom ter z zavestjo o njegovi vrednosti – da ni pijača omame, ampak predvsem pijača doživetja. Verjamem, da moramo, če želimo dvigniti kulturo pitja vina, začeti prav tu, kjer se rojevajo nove ideje, sanjajo sanje in kujejo načrti, kjer se oblikujejo odnosi in širijo obzorja, bolj kot kjerkoli drugje – v mladih razigranih mislih.

Želim predvsem navduševati ljudi nad vinom in vinsko kulturo. Približati, ponuditi in povedati zgodbo, ki je ujeta v vsakem kozarcu. In to seveda z veliko zavzetostjo ter zagnanostjo, saj je vino pomemben del mojega življenja od kar pomnim. Odraščala sem namreč na družinskem vinogradniškem posestvu, zato sta spoštovanje do vipavske zemlje ter ljubezen do trte in vina trdno zasidrana v meni.

Vem, da je v vinu mnogo neslišanih zgodb, ki si zaslužijo biti prebrane, saj so nastale kot plod pridnih rok in kot sadež narave. Z največjim veseljem jih bom v naslednjem letu delila, raziskovala ter poslušala z Vami!

Vabim vas na še eno novo, čudovito in vznemirljivo vinsko potovanje!

1397414_256937327791488_484451683_o

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s